Navigatie

 

Verantwoorde Kinderkleding

Wat is verantwoorde kinderkleding?

Waarom is verantwoorde kinderkleding belangrijk?

Wat is biologisch katoen?

Is conventionele katoen gevaarlijk?

Hoe ziet het productie proces eruit?

Hoe herken je verantwoord gemaakte kinderkleding?

Welke keurmerken zijn er voor verantwoorde kinderkleding?

Eerlijke merken

Samengevat

 

Wat is verantwoorde kinderkleding?

Verantwoorde kinderkleding is kleding dat geproduceerd is zonder het milieu onnodig te belasten, onder eerlijke werkomstandigheden en dat duurzaam is. Dat was eenvoudig toch? Helaas blijkt dat niet zo te zijn want meer dan 99% van de kleding is niet verantwoord geproduceerd. (bron)

Minder dan 1% van de wereldwijde katoen productie is biologisch verbouwd

In dit artikel concentreer ik mij op katoenen kleding en het verschil tussen conventionele katoen en biologische katoen. Het grootste deel van de kleding wordt gemaakt van katoen en dit is één van de meest pesticide intensieve gewassen op de planeet.

Zoals duidelijk zal worden staat het gebruik van biologisch katoen aan de basis van een op verantwoorde manier van produceren. Het gebruik van biologische katoen alleen is geen garantie, wel een voorwaarde voor verantwoorde kinderkleding.

 

Waarom is verantwoorde kinderkleding belangrijk?

 

Allereerst is er de belasting van het milieu. Voor elke 500 gram geproduceerd katoen wordt ongeveer 150 gram pesticiden en chemicaliën gebruikt. (bron) Het wordt wel gezien als het meest smerige gewas.

Het op grote schaal gebruiken van pesticiden en chemicaliën heeft direct invloed op de gezondheid van de mens. Niet alleen de mensen die met de katoen moeten werken, hoewel het voor hen wel het meest belastend is. Het betreft ons allemaal. Dat komt onder andere doordat tijdens de productie van katoen grote hoeveelheden water worden gebruikt. Dit water komt in de meeste gevallen ongezuiverd terug in het grondwater.

Iets wat veel mensen doen als ze een nieuw kledingstuk kopen is het wassen, omdat wel bekend is dat het niet goed is om een kledingstuk meteen na aanschaf te dragen. De chemicaliën die je er hiermee uitwast komen ook in ons water.

Wat doe je als je een nieuw kledingstuk koopt? Juist, je wast deze. En dat doe je niet voor niets.

Een tweede aspect waarom het gebruik van verantwoorde kinderkleding zo belangrijk is zijn de arbeidsomstandigheden waaronder de kleding tot stand komt. Helaas bestaan er juist in de kledingindustrie nogal wat misstanden als het gaat om de arbeidsomstandigheden. We kennen allemaal het nieuws dat naar buiten kwamen nadat in Bangladesh in 2013 een gebouw instortte waar onder andere textiel fabrieken van Benetton, Primark en Walmart waren onder gebracht. Meer dan 1000 mensen kwamen bij deze ramp om het leven. (bron)

Een tijdlang waren de slechte omstandigheden waaronder de arbeiders binnen de fabrieken werkten te vinden op de voorpagina’s. Door de lage lonen zien veel arbeiders zich gedwongen lange dagen te werken en als ze ziek zijn door te werken. Veelal is het hen verboden zich te verenigen in bijvoorbeeld vakbonden. En als het werk dan ook nog eens onveilig is kan er geen sprake zijn van eerlijk werk.

Volgens het ILO (International Labour Organisation) is er sprake van eerlijk werk, als:

 • Het werk vrijwillig, zonder dwang, wordt uitgevoerd.
 • Er recht van vereniging is.
 • De werkzaamheden veilig en hygiënisch zijn.
 • Er geen kinderarbeid wordt gebruikt.
 • Een eerlijk loon wordt betaald dat kan voorzien in het levensonderhoud.
 • Er geen excessieve arbeidstijden bestaan.
 • Er geen discriminatie bestaat.
 • Een eerlijk arbeidscontract bestaat met zekerheid van werk.
 • Er geen sprake is van onmenselijke behandeling

 

Wat is biologisch katoen?

 

Ik noem het hier biologisch katoen. Soms wordt het wel organisch of ecologisch katoen genoemd. Het gebruik van biologisch katoen is een voorwaarde maar geen garantie van verantwoorde kinderkleding.

Katoen is biologisch katoen wanneer er geen synthetische pesticiden, geen kunstmest en geen andere chemicaliën zijn gebruikt bij de productie ervan. In plaats daarvan worden niet-giftige milieuvriendelijke stoffen op het veld gebruikt, wordt de grond waarop het katoen wordt verbouwd beschermd zodat het langer gebruikt kan worden. En het water wordt op een verantwoorde manier verwerkt. Om gecertificeerd te worden als biologisch katoen moet de grond waarop de katoen wordt verbouwd minstens 3 jaar lang vrij van chemicaliën zijn. En dit verklaart misschien ook waarom er nog maar zo weinig biologisch katoen wordt verbouwd.

 

Is conventionele katoen schadelijk?

 

Bij het telen van ruwe katoen worden heel veel schadelijke stoffen gebruikt. Deze stoffen vind je terug in het eindproduct. Vandaar dat je kleding wast voordat je het de eerste keer draagt. En dat helpt zeker! Of het gebruik van conventionele katoen werkelijk gezondheidsklachten voor je kind oplevert is niet zeker. De huid is wel het grootste orgaan. En de babyhuid is dunner dan die van volwassenen en daarom kwetsbaarder. Sommige kinderen hebben allergische reacties en irritaties aan de huid. In dat geval is het raadzaam om eens biologische katoen te proberen.

De arbeiders in het veld hebben niet de luxe van gewassen katoen. Zij komen direct in aanraking met de gebruikte pesticiden.

Er sterven elk jaar 20000 mensen door het gebruik van pesticiden in de katoen industrie en 1 miljoen (!) hebben gezondheidsklachten van het werken hiermee

 

Hoe ziet het productieproces van verantwoorde kleding eruit?

Om duidelijk te maken waarom je er met het gebruik van biologisch katoen alleen niet bent, moeten we het hebben over het productie proces. Alleen als alle fases in het proces verantwoord worden doorlopen is er sprake van echt schone kleding.

 

De vezels

Het begint bij de vezels. Bij een biologische productie van katoen worden geen schadelijke stoffen gebruikt zoals synthetische pesticiden. De grond waarop het katoen wordt verbouwd is beschermd, zodat het gebruikt kan blijven worden.

Grond dat niet bewerkt is met schadelijke stoffen is vruchtbaarder en duurzamer dan grond dat hiermee wel is belast

Het spinnen

De volgende stap is het spinnen van de vezels. Voordat de vezels gesponnen kunnen worden moeten deze worden schoongemaakt. Alle onzuiverheden die overblijven na het wassen moeten worden verwijderd. Dit kan gedaan worden door chemicaliën of mechanisch door het kammen van de vezels. Dat laatste is de milieuvriendelijke variant. Gedurende het spinnen worden stoffen gebruikt die het verdraaien van de vezels voorkomen. Als dit op een natuurlijke manier gebeurt worden stoffen gebruikt van natuurlijke grondstoffen en alleen wanneer het nodig is.

 

De ruwe stof

Van het gesponnen garen wordt de kledingstof gemaakt. Dit kan gedaan worden door de stof bijvoorbeeld te weven of te breien. Om de draden hiervoor geschikt te maken zodat ze makkelijker kunnen worden gebruikt, kunnen allerlei stoffen gebruikt worden. Sommige daarvan zoals bijvoorbeeld appreteermiddelen of zuiveringsmiddelen als PVA vervuilen het water substantieel en kunnen erg slecht worden gezuiverd. Een verantwoorde productie staat alleen middelen als zetmeel, zetmeelderivaten en andere natuurlijke stoffen toe.

Nadat de stof op deze manier klaar is gemaakt, moeten de gebruikte middelen worden verwijderd. Als je dit op een natuurlijke manier wil doen gebruik je alleen enzymatische middelen.

 

Verven van de stof

Om het verven te vergemakkelijken worden stoffen vaak gebleekt. Dit kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld met behulp van chloor en peroxiden. Het kan echter ook op een natuurlijke manier door het gebruik van zuurstof of iets minder maar toch beter dan het alternatief, soda.

Tenslotte is het enorm belangrijk hoe er om gegaan wordt met het afvalwater. Als je het goed wilt doen moet je dit zuiveren om te voorkomen dat het grondwater wordt vervuild. Het goed omgaan met het afvalwater geldt trouwens voor alle fasen in het productieproces.

Nadat de stof gereed is gemaakt kan met het verven worden begonnen. In verf kunnen stoffen zitten die erg slecht zijn zoals zware metalen. En ook bij het bedrukken van de stof kun je gebruik maken van natuurlijke methoden in tegenstelling tot bijvoorbeeld methoden waar chemische oplosmiddelen worden gebruikt.

De afwerking

Na het verven en bedrukken van de stof moet deze worden afgewerkt, zodat het kledingstuk straks lekker zit en een tijdje meegaat. Ook hierbij moet voorkomen worden dat er schadelijke stoffen gebruikt worden.

Fabricage

De laatste stap is dan de fabricage waar de stoffen worden genaaid. Om de draden te verstevigen is het toegestaan om hier polyester te gebruiken. De producten gaan dan tenslotte langer mee wat op de lange termijn goed is voor het milieu. Ook ten behoeve van de vorm moeten concessies gedaan worden ten behoeve van de duurzaamheid. Voor alle non-essentiële zaken gebruikt om het product er mooier uit te laten zien moeten 100% natuurlijke stoffen worden gebruikt. En ook voor de knopen moeten natuurlijke materialen worden gebruikt. Als er metaal wordt gebruikt, moet deze nikkel en chroom vrij zijn.

Verpakking en transport

En dan ben je er nog niet. Ook de verpakking en het transport van de nu gereedgekomen producten moeten op een verantwoorde manier gebeuren. De verpakkingen dienen geen PVC te bevatten. De stoffen moeten niet in aanraking komen met gevaarlijke stoffen. En ook de transport routes en de gebruikte voertuigen moeten goed gedocumenteerd zijn.

Het eindproduct moet veilig zijn voor de consument. Dit moet uitvoerig worden getest. En heel belangrijk het moet duurzaam zijn. Het moet van een dus danige kwaliteit zijn dat het product lange tijd is te gebruiken.

 

Hoe herken je verantwoord gemaakte kinderkleding?

Soms is het makkelijk. Er zijn bedrijven die niet claimen dat hun kleding verantwoord is gemaakt. En dan mag je er wel vanuit gaan dat dit ook niet zo is.

In de afgelopen 4 jaar is de productie van biologisch katoen vervijfvoudigd

Er zijn ook fabrikanten die zeggen dat hun kleding gemaakt wordt volgens de strenge regels van hun eigen standaard. Dat zegt op zich niets. Er is dan geen controle behalve de eigen controle.

En dan zijn er fabrikanten die samen een keurmerk voeren. Zij voldoen dan aan de regels die ze als groep hebben vastgesteld. Ook niet waterdicht want er is geen onafhankelijk toezicht op.

Tenslotte zijn er onafhankelijke keurmerken. Die testen onafhankelijk en verstrekken certificeringen gebaseerd op hun objectieve bevindingen. Dit is verreweg het meest betrouwbaar. De keurmerk heeft er tenslotte zelf belang bij zo betrouwbaar mogelijk te zijn.

Uiteraard is niet elk keurmerk hetzelfde. Zo kun je als bedrijf een certificaat krijgen dat je alleen biologisch katoen hebt gebruikt. En dat zegt wel iets, maar vertelt niet het hele verhaal.

Hieronder een tabel die dit toelicht.

 

Gemaakt van organische stoffen maar conventioneel geproduceerd

GOTS gecertificeerd

Gebruikt alleen biologisch katoen

Ja

Ja

Vrij van schadelijke chemicaliën (voor jou of het milieu)

Nee

Ja

Het gebruikte water dat terug in de natuur komt is schoon.

Nee

Ja

Arbeiders krijgen een eerlijk loon in goede werkomstandigheden

Nee

Ja

Bron

 

Welke keurmerken voor verantwoorde kinderkleding zijn er?

In het vorige stuk kon je lezen dat het voor de consument niet eenvoudig is om werkelijk verantwoorde kleding te kopen. Keurmerken kunnen je wel helpen. Niet alle keurmerken worden hier behandeld. Het geeft je wel een goed idee van enkele betrouwbare certificaten en waar je op kunt letten.

India is wereldwijd de marktleider als het gaat om de productie van biologisch katoen. Made in India is zo slecht nog niet

 GOTS (link) : Global Organic Textile Standard . Wordt gezien als wereldwijd  toonaangevend instituut als het gaat om biologisch textiel. Dit instituut voert on-  site bezoeken uit door onafhankelijke inspecteurs en controleert de hele productie.  Van het gebruik van niet-giftige milieuvriendelijke stoffen op het veld, het op een  goede manier verwerken van het gebruikte water tot een eerlijk vergoeding en  behandeling van de arbeiders. Van een kledingstuk die dit keurmerk draagt weet je  100% zeker dat het goed zit.

GOTS kent twee keurmerken :

 • Organic : dat wil zeggen dat tenminste 95% van de gebruikte stoffen organisch zijn.
 • Gemaakt met x% organische materialen : 70 – 94% van de gebruikte stoffen is organisch

 

BEST (link) IVN certified BEST wordt gezien als het meest stringente keurmerk dat er op dit moment is op het gebied van ecologische textiel productie. BEST is een certificering van IVN (International Association of Natural Textile Industry). IVN stond ook aan de wieg van het GOTS keurmerk. BEST is nog kritischer. Verschillen BEST & GOTS :

 • BEST eist 100% organisch, in plaats van 95%
 • Een nog langere lijst van verboden stoffen. GOTS accepteert bijvoorbeeld zware koper metalen in de verfstoffen, BEST niet
 • De verwerking van katoenen garen in soda om de glans te verhogen wordt toegestaan door GOTS niet door BEST.
 • Accessoires en garnituren zijn bij GOTS niet noodzakelijkerwijs gemaakt van natuurlijke vezels.

 

Oeko-Tex (link)  : Standard 100 by OEKO-TEX is een wereldwijd gebruikt certificeringssysteem. Je bent als fabrikant gecertificeerd als bepaalde giftige stoffen niet voorkomen in de stof. Het gaat dan om honderden stoffen die verboden zijn, of waarvan bekend is dat ze gevaarlijk zijn. Helaas is dit niet helemaal waterdicht omdat sommige stoffen wel giftig zijn maar niet op de lijst staan.

Oeko-Tex kent verschillende product klassen:

 • Product klasse 1 : artikelen voor baby’s en peuters tot 3 jaar
 • Product klasse 2 : artikelen die direct op de huid worden gedragen ( zoals rompertjes)
 • Product klasse 3 :  artikelen die niet direct op de huid worden gedragen (zoals jassen)
 • Product klasse 4 : artikelen die niet op de huid worden gedragen (zoals tafelkleden)

Oeko-Tex adresseert alleen de gebruikte chemicaliën, niet de overige productie stappen zoals GOTS dat wel doet. Ook blijven de arbeidsomstandigheden waaronder geproduceerd wordt buiten beschouwing.

Hierdoor is een merk als Slugs and Snails bijvoorbeeld bezig om over te gaan van Oeko-Tex gecertificeerd garen naar GOTS gecertificeerd garen. Geeft net even wat meer gewicht.

 

IMO (Institute for Marketecology) . Niet direct een keurmerk maar het bedrijf dat de testen voor IVN en GOTS uitvoert. Soms voeren bedrijven dit op als de bron van hun certificering.

 

 

Demeter (link) gaat over biologische landbouw. En het is niet direct een verantwoord kleding keurmerk. Mocht je dit nu wel tegenkomen dan weet je in ieder geval dat het katoen of wol op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier is geproduceerd. Over de rest van het productieproces zegt dit keurmerk niets.

 

OCS (Organic Content Standard) . Dit keurmerk verifieert dat de gebruikte hoeveelheid organisch materiaal inderdaad overeekomt met de claim van de fabrikant. Het zegt niets over het gebruik van chemicaliën in het verdere productieproces. En behalve over de integriteit van het organisch materiaal zegt het niets over de sociale omstandigheden waaronder het product tot stand is gekomen. (bron)

 

Ecocert standard : ERTS (Ecological & Recycled Textiles). De Ecocert standard certificeert met betrekking tot zowel de milieu als sociale aspecten van het gehele productieproces. De belangrijkste vereisten voor dit certificaat:

 •  
 • Tenminste 70% van de gebruikte vezels zijn natuurlijke vezels.
 • Het bedrijf heeft een policy met betrekking tot water en energie bezuiniging.
 • Er wordt stof, verf en een productieproces gebruikt die het milieu respecteren en de gezondheid van de consument
 • Internationale eisen ten aanzien van de arbeidsomstandigheden wordt nageleefd.
 • De consument wordt eerlijk voorgelicht.

 

Eerlijke merken

Er zijn gelukkig veel merken die verantwoorde kinderkleding merken. Ik licht er hier een aantal uit. Deze lijst is bij lange na niet volledig.

Merk

Keurmerk

Informatie

Duns

GOTS

Dit Zweedse bedrijf werd opgericht in 2007 en werkte vanaf het begin alleen met biologisch verantwoord katoen. Op hun website kun je ook zien dat zij volledig transparant zijn ten aanzien van de manier waarop hun product tot stand komt.

Hier vind je een mooie fotoserie waarin de fabricage van de DUNS kinderkleding  te zien is in India : link .

Loud + Proud

GOTS

Loud + Proud maakt vanaf 2008 baby-en kinderkleding uit organische materialen en onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Sinds 2013 draagt al hun kleren het GOTS keurmerk. De kleding wordt gemaakt in Europa (Duitsland, Portugal, Hongarije). Dit geeft als voordeel dat het transport van de kleding minder lang is en dat de productie eenvoudiger gecontroleerd kan worden.

Smafolk

Oeko-Tex

Eén van de meest bekende makers van biologisch verantwoorde kinderkleding is Smafolk uit Zweden. Zij maken al sinds 2004 kleding dat ecotex (Oeko-Tex) gecertificeerd is. De kleding wordt gemaakt in Turkije

Een deel van de collectie is ook GOTS gecertificeerd.

Slugs and Snails

Oeko-Tex

Het Ierse bedrijf Slugs and Snails begon met de productie van met name maillots uit biologisch katoen in 2008.

Sinds kort zijn ze bezig hun Oeko-Tex gecertificeerd garen te vervangen door GOTS gecertificeerd garen.

Fräulein Prusselise

 

Sinds 2016 maakt dit Duitse bedrijf biologisch en eerlijk geproceerde kleding. Op dit moment zijn ze bezig om GOTS gecertificeerd te raken.

JNY

GOTS

Het Zweedse JNY werd opgericht in 2003. Sinds het begin maken zij duurzame kinderkleding. Vanaf 2015 draagt deze kleding het GOTS keurmerk voor gecertificeerd biologisch katoen. Daarvoor was de kleding Oeko-Tex gecertificeerd.

Aarrekid

GOTS

Bijzonder eigenwijs kledingmerk uit Finland. Maakt sinds 2009 ecologisch en ethisch verantwoorde kinderkleding. De producten worden in een eigen fabriek gemaakt in Portugal. Wat het makkelijker maakt om verantwoord te produceren.

Het door Aarrekid gebruikte biologische katoen draagt het GOTS label en daarnaast zijn ze ook Oeko-Tex gecertificeerd.

Albababy

Oeko-Tex

Begon in Denemarken in 2010 en maakt kinderkleding van biologisch katoen.

Toby TigerGOTS

Toby Tiger uit Engeland maakt al sinds 1998 organisch en ethisch verantwoorde kinderkleding. 

 

 

Samengevat

Het aantal bedrijven dat claimen met organische materialen te werken neemt steeds meer toe. Een belangrijke reden hiervoor is dat de consumenten hier steeds meer om vragen. En dit is enorm belangrijk. Binnen de conventionele textiel industrie worden enorm veel giftige stoffen gebruikt die schadelijk voor mens en milieu zijn. Daarnaast bestaan er nog steeds grote groepen mensen die onder erbarmelijke omstandigheden werken.

In de afgelopen 4 jaar is de productie van biologisch katoen vervijfvoudigd

Toch zijn er nog maar weinig bedrijven die echt verantwoorde kleding maken. Kleding die duurzaam geproduceerd is, zonder gebruik van schadelijke stoffen en onder goede arbeidsomstandigheden.

Het gebruik van biologische katoen alleen is geen garantie, wel een voorwaarde voor verantwoorde kinderkleding

Er bestaan een aantal keurmerken die garanderen dat de kleding werkelijk gemaakt is zoals de fabrikant claimt. Deze helpen de consument bij haar keuze. Het lastige van de keurmerken is wel dat deze veel geld en tijd kosten. Voor kleinere beginnende bedrijven is het derhalve lastig vanaf het begin een keurmerk te dragen. Naast het hebben van een keurmerk is het daarom heel belangrijk hoe transparant een bedrijf is.

 

Contact

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwbrief en mis nooit meer iets!
Aanmelden
© 2015 - 2019 Kleingebleven | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.